Bij het inlenen van personeel via een uitzendbureau of payroll kantoor wordt niet meteen gedacht aan aansprakelijkheid. Vaak wordt dit uitbesteed via een derde omdat dit de nodige gemakken met zich meebrengt, waaronder het afdragen van de loonbelasting en omzetbelasting.
Toch is de inlener niet helemaal gevrijwaard van de aansprakelijkheid tot het betalen van de belastingen voor deze inleenkrachten.
Sterker nog: de inlener is hoofdelijk aansprakelijk voor de loonbelasting en omzetbelasting welke de uitlener verschuldigd is af te dragen. (Artikel 34 lid 1, Invorderingswet)
Deze regel geldt ook voor een doorlener.
Uitzonderingen
De stelregel van de Inlenersaansprakelijkheid is:
Hoofdelijke aansprakelijkheid met betrekking tot de omzetbelasting en loonbelasting voor Inlener en Doorlener.
De uitzonderingen voor deze stelregel zijn:
Volgorde van aansprakelijkheid
Om uzelf te beschermen tegen naheffingen BTW of loonheffingen, is het eerst van belang te weten in welke volgorde de aansprakelijkheidsstelling wordt uitgevoerd.
De inlener is verantwoordelijk voor de afdrachten van het ingehuurde personeel. Het kan voorkomen dat er sprake is van inlening door een doorlening.
Voorbeeld
Een uitlener (uitzendbureau) leent een werknemer uit aan doorlener 1 welke op zijn beurt deze weer uitleent aan doorlener 2. Doorlener 2 leent de werknemer uit aan de uiteindelijke inlener waar de werknemer wordt tewerkgesteld. Wanneer de uitlener niet aan zijn verplichtingen voldoet zal eerst doorlener 1 aansprakelijk worden gesteld. Vervolgens doorlener 2 en uiteindelijk zal de belastingdienst de aansprakelijkheid verleggen naar de inlener.
De volgorde kan in onderstaand schema worden weergegeven: (aansprakelijkheidstelling in volgorde achter de afdracht plichtige)
Uitlener aansprakelijk: Doorlener 1, Doorlener 2, Inlener
Doorlener 1 aansprakelijk: Doorlener 2, Inlener
Doorlener 2 aansprakelijk: Inlener
Er gelden tevens aparte regels bij bijzondere situaties. Denk hierbij aan buitenlandse in/-uitleners.
Het is aan te bevelen bij internationale tewerkstelling navraag te doen bij uw accountantskantoor. Uiteraard kunnen wij u hierbij ook helpen.
Bescherming tegen aansprakelijkheid
Als inlener kunt u er zelf voor zorgen dat het risico van aansprakelijkheidstelling van een uitlener zo klein mogelijk blijft.
Dit kan op verschillende manieren.
Verklaring betalingsgedrag
U kunt de uitlener vragen om een recente verklaring betalingsgedrag. U kunt dan beter het risico van aansprakelijkheidstelling inschatten.
In een verklaring betalingsgedrag (voor inleners) geeft de belastingdienst een update van dat moment betreffende status van de betalingen van loonheffingen en omzetbelasting.
Dit betekent overigens niet dat u met een verklaring betalingsgedrag gevrijwaard bent. De ondernemer kan nog steeds aansprakelijk worden gesteld.
Goede administratie
De aansprakelijkheid van de uitlener wordt meestal vastgesteld aan de hand van zijn administratie. Wanneer er geen goede administratie is wordt het bedrag aan loonheffingen bepaald aan de hand van een schatting.
Wanneer de identiteit van de werknemers niet goed is vastgesteld zal voor de berekening het anoniementarief worden gebruikt.
Om dit te voorkomen is het als inlener raadzaam om de tewerkgestelde werknemers te registreren en er voor te zorgen dat men de werknemers kan identificeren.
Let er wel op dat de inlener geen ID kaart van tewerkgestelde uitzendkrachten in het bezit mag hebben in kader van de privacy.
G-rekening
De werkgever kan zich beschermen tegen het risico van aansprakelijkheid door het storten op een g-rekening van uitlener. Deze rekening kan alleen worden gebruikt voor het betalen van loonheffingen en BTW.
De vrijwaring geldt alleen voor het gestorte bedrag.
Er kleven een aantal voorwaarden bij het gebruik van de g-rekening:
De vrijwaring voor gestorte bedrag geldt niet als de werkgever weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat de uitlener het bedrag op de g-rekening niet zal gebruiken om de loonheffingen en btw te betalen.
Vrijwaring voor het volledige bedrag van de aansprakelijkheid
Het is mogelijk om een volledige vrijwaring voor de inlener te garanderen. Er zijn dan verschillende eisen waaraan uitlener moet voldoen:
De eisen voor de inlener zijn als volgt:
Verschil Inleners of Ketenaansprakelijkheid
Een inlener kan aansprakelijk worden gesteld voor de door de uitlener verschuldigde loon- en omzetbelasting en premieschulden. De aannemer kan alleen aansprakelijk worden gesteld voor de door zijn onderaannemer verschuldigde loonbelasting en premieschulden, dus niet voor de omzetbelasting. Voorts kan bij ketenaansprakelijkheid de opdrachtgever niet aansprakelijk worden gesteld (tenzij het gaat om een eigenbouwer) en bij inlenersaansprakelijkheid wel.
Jurisprudentie
Duo Payroll verzorgt de administratieve taken, verplichtingen, loonadministratie/uitbetaling, contractbeheer en alles wat normaal gesproken bij de werkgever komt te liggen.
Natuurlijk heeft u ook de mogelijkheid om uw salarisadministratie uit te besteden aan Duo Payroll en de daarbij behorende werkzaamheden door ons te laten uitvoeren.
Ook is het mogelijk om op ZZP basis te werken, in deze variant zorgen wij voor model contracten, verzorgen wij facturatie/debiteuren beheer en overige administratieve werkzaamheden.