In de periode dat de werknemer ziek is zal de werkgever het contract niet kunnen opzeggen met werknemer. Er geldt een zogenoemd opzegverbod. Dit betekent dat het contract niet met een ontslagvergunning van het UWV kan worden opgezegd.
Wanneer de werkgever het contract toch wil opzeggen dan zal hij dit bij de rechter aan moeten vragen. Deze zal dan toetsen of het ontslag niet door de ziekte van werknemer is ingegeven.
Het opzegverbod bij ziekte is geregeld in artikel 7:670 lid 1 BW. Hierin wordt gesteld dat de werkgever de arbeidsovereenkomst bij ziekte niet kan opzeggen tenzij:
Zwangerschap
Bij ziekte en zwangerschap moet er rekening worden gehouden met het volgende:
De werkgever kan een verklaring van de arts met betrekking tot de zwangerschap aan werkneemster vragen.
Route voor ontslag
Er zijn een aantal uitzonderingen betreffende het opzegverbod bij ziekte:
Aanvraag reeds ingediend
Wanneer de werknemer ziek wordt nadat de werkgever de aanvraag bij het UWV heeft ingediend geldt het opzegverbod niet. Doorslaggevend is dan de datum wanneer het eerste verzoek is ontvangen door het UWV. (Artikel 7:670 lid 1 sub b BW)
Dringende reden of ontslag in proeftijd
Bij een ontslag wegens een dringende reden (ontslag op staande voet) geldt eveneens geen opzegverbod. Het is de werkgever dan toegestaan om (uiteraard op gegronde redenen) ontslag te geven. (Artikel 7:670a lid 2 sub c BW)
Wanneer een werkgever besluit tot een ontslag in de proeftijd is hier ook geen opzegverbod van toepassing. (Artikel 7:670a lid 2 sub b BW)
Volledige bedrijfsbeëindiging of instemming beëindiging dienstverband
Wanneer een onderneming zijn werkzaamheden beëindigd zal het opzegverbod niet gelden. Hierbij geldt één uitzondering: een werkneemster die zwangerschaps- of bevallingsverlof geniet. (Artikel 7:670a lid 2 sub d BW)
Het opzegverbod is ook niet van toepassing wanneer de werknemer instemt met het beëindigen van het dienstverband. (Artikel 7:670a lid 2 sub a BW). Let wel op dat de werknemer een herroepingstijd heeft van 2 weken bij het instemmen van ontslag bij ziekte. (Artikel 7:670a lid 5 BW)
Niet meewerken met re-integratie
Wanneer de werknemer niet voldoende meewerkt met de re-integratie kan eveneens ontslag aangevraagd worden.
Niet voldoende meewerken met re-integratie is: (Artikel 7:670a lid 1 BW en artikel 7:660a lid 1 BW)
Jurisprudentie
Duo Payroll verzorgt de administratieve taken, verplichtingen, loonadministratie/uitbetaling, contractbeheer en alles wat normaal gesproken bij de werkgever komt te liggen.
Natuurlijk heeft u ook de mogelijkheid om uw salarisadministratie uit te besteden aan Duo Payroll en de daarbij behorende werkzaamheden door ons te laten uitvoeren.
Ook is het mogelijk om op ZZP basis te werken, in deze variant zorgen wij voor model contracten, verzorgen wij facturatie/debiteuren beheer en overige administratieve werkzaamheden.