21 juli 2016
VAR (Verklaring Arbeids Relatie) vervangen door Modelcontracten
VAR (Verklaring Arbeids Relatie) vervangen door Modelcontracten
Update
Op onderstaand artikel moet in acht worden genomen dat de Wet DBA waarschijnlijk wordt afgeschaft.
De nieuwe wet die de Wet DBA gaat opvolgen moet zzp-ers en de partijen die met hen in zee gaan de zekerheid geven over of er sprake is van een dienstbetrekking of niet.
De opvolger van de Wet DBa zal in ieder geval de volgende drie uitgangspunten gaan bevatten:
1. Als uw organisatie een zzp-er een laag tarief betaald kan er automatisch sprake zijn van een arbeidsovereenkomst
2. Zzp-ers met een hoog uurtarief kunnen door een zogenoemde opt-out zonder risico op een arbeidsovereenkomst ingezet worden
3. De nieuwe opdrachtgeversverklaring biedt vooraf zekerheid bij het inzetten van een zzp-er die niet heel goedkoop en ook niet heel duur is.
Verder informatie volgt spoedig over dit onderwerp.
Per 1 mei 2016 is de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties in werking getreden. Dit betekent dat de VAR wordt vervangen door een Modelcontract. Kanttekening hierbij is te maken dat dit niet verplicht is, ook is met een goedgekeurd Modelcontract niet uit te sluiten dat er achteraf toch nog een (fictieve) dienstbetrekking aangemerkt wordt.
Het is overigens wel aan te bevelen om een goedgekeurde modelovereenkomst te gebruiken waarbij opgemerkt moet worden dat het belangrijk is om de afspraken zoals opgenomen is in de overeenkomst ook na te komen. Wanneer bij controle blijkt dat dit niet het geval is kan de belastingdienst alsnog een fictief dienstverband toepassen op de ingeleende ZZP-er met alle (financiele) gevolgen van dien.
Fictief dienstverband
Een fictief dienstverband is een dienstverband waarbij geen arbeidsovereenkomst aanwezig is, wanneer een arbeidsverhouding als een fictief dienstverband wordt aangemerkt betekent dit dat alle verplichtingen voor een echt dienstverband gelden. Loonheffingen moeten worden ingehouden en werkgeverspremies moeten worden afgedragen. U begrijpt dat wanneer u een tijdlang er vanuit bent gegaan dat u een ZZP-er inhuurt en achteraf blijkt dat de ZZP-er als fictieve werknemer wordt aangemerkt dit grote financiele consequenties kan hebben.
Waar u op moet letten bij wel of geen dienstverband
Het is belangrijk om te weten wat de kenmerken zijn van (g)een fictieve dienstbetrekking:
Onderstaande tabel geeft kort weer wat de 3 belangrijkste kenmerken zijn waarop een eventuele dienstbetrekking op getoetst wordt.
Kenmerk
|
(Fictief) dienstverband
|
Ondernemer (ZZP-er)
|
Gezagsverhouding
|
In een dienstverband is een gezagsverhouding, opdrachtgever geef opdrachtnemer aanwijzingen en dient deze op te volgen
|
Bij een opdracht van aaneming van werk worden weliswaar aanwijzingen gegeven (bijv. manier van bouwen en de kleur van de verf) maar bepaald de ondernemer(ZZP-er zelf de invulling van de opdracht
|
Loon betalen
|
Voor het verrichte werk moet een loon betaald worden
|
Er wordt geen loon betaald alleen een vergoeding van de werkelijk gemaakte kosten/uren
|
Werk persoonlijk verrichten
|
Tussen werknemer en werkgever wordt afgesproken dat de arbeid persoonlijk verricht dient te worden
|
De opdrachtnemer mag zich willekeurig en vrij laten vervangen indien opdrachtnemer dit nodig vindt.
|
Verder is opdrachtnemer zelf aansprakelijk voor eventuele schade, behandelt deze zelf klachten en heeft meerdere opdrachtgevers waar hij werkzaamheden mag verrichten zonder dat hier een bepaling is die dit uitsluit.
Modelcontract
Allereerst is het belangrijk om te bepalen of een modelcontract noodzakelijk is. Het is namelijk niet verplicht om een modelcontract te gebruiken omdat in sommige gevallen het overduidelijk is dat er geen fictief dienstverband is.
Wanneer u besluit een modelcontract te gebruiken kunt u dit het beste doen op basis van onderstaande punten:
1. Zoek een modelovereenkomst die het beste bij u past (zie onderstaand de link naar de modelovereenkomsten die de belastingdienst beschikbaar heeft gesteld)
2. Pas de modelovereenkomst aan naar uw situatie (let op: de geel gemarkeerde stukken mogen niet aangepast worden)
3. Leg vast met welke modelovereenkomst u gaat werken. Gebruik in correspondentie het contractnummer welke in de modelovereenkomst vermeldt staat.
4. Werk volgens de afspraken zoals vermeld in de overeenkomst. Structurele afwijking kan alsnog gevolgen hebben voor loonheffingsafdracht.
Tot slot...
Wij kunnen ons voorstellen dat bovenstaand voor u als ondernemer/zzp-er ingewikkeld is. Uiteraard kan Duo Payroll u helpen bij het bepalen en samenstellen van een contract. U kunt uiteraard geheel vrijblijvend met ons
contact opnemen om u van dienst te kunnen zijn.
Links/bronnen